Arhivă blog

sâmbătă, 10 august 2013

Aer conditionat INVERTER

Va invitam sa vizionati un material despre Tehnologia Inverter.


Cuvantul Inverter, observat la numele anumitor produse, reprezinta capacitatea unei unitati de a reglementa continuu fluxul de transfer termic prin modificarea vitezei compresorului, ca raspuns la cererea de racire.
Aparatele de aer conditionat traditionale folosesc un compresor care fie lucreaza la capacitate maxima, sau este inchis periodic, pentru a regulariza temperatura unei camere. Un termostat este folosit pentru a asura temperatura aerului ambient si pentru a porni compresorul cand aceasta temperatura este prea departe de temperatura dorita.
O modalitate alternativa pentru a satisface aceasta variabila cerere de racire este modularea capacitatii compresorului. Un compresor pentru un aparat de aer conditionat are doua componente: o parte mecanica (compresorul propriu-zis) si o parte electrica (motorul ce il pune in functionare).Oricare dintre componente poate fi utilizat pentru a modula capacitatea. La compresoarele digitale, scroll-urile mecanice ale mecanismului de compresie sunt controlate sa varieze, in timp ce motorul electric functioneaza la viteza constanta. Cealalta metoda este de a controla viteza compresoarelor prin diverse moduri.
Aparatele de aer conditionat Inverter folosesc o unitate de frecventa variabila pentru a controla viteza motorului, si astfel a compresorului. Unitatea de frecventa variabila utilizeaza un redresor pentru a converti curentul alternativ de la intrare in curent continuu, si apoi foloseste variatia marimii pulsului curentului continuu in cadrul unui inverter pentru a produce curent alternativ de frecventa dorita. Curentul alternativ obtinut, este folosit pentru a pune in functiune un motor de inductie. De vreme ce viteza motorul de inductie este direct proportionala cu frecventa curentului alternativ, compresoarele functioneaza la viteze diferite. Un microcontroller poate apoi proba temperatura curenta a mediului ambient si adjusta viteza compresorului in mod corespunzator. Toata aceasta electronica insa mareste nivelul de complexitate, si implicit si costurile. Pierderile de energie la conversia din curent alternativ in curent continuu, si apoi din nou invers pot fi pana la intre 4% si 6% pentru fiecare etapa de conversie.
Eliminarea ciclurilor de pornire-oprire mareste eficienta, prelungeste durata de viata a componentelor, si ajuta la eliminarea marilor fluctuatii in sarcina asupra sursei de alimentare. In cele din urma, acest lucru face ca aparatul de aer conditionat Inverter sa fie mai putin predispus la defectiuni, sa consume mai putin, iar compresorul de afara este in general mult mai silentios decat cel de la aparatele clasice.
Daca pe la inceputul anilor '90, aparatele Inverter aveau unele dezavantaje, acestea au fost in mare parte depasite - pierderile la conversie sunt mult mai mici, iar filtrele suprima cea mai mare parte a interferentei electromagnetice generate in invertere. Ruland la capacitate maxima, un compresor ofera cea mai buna eficienta si depaseste inverterele. Aparatele de aer conditionat Inverter sunt folositoare in medii unde o sarcina partiala este necesara, deoarece acestea sunt semnificativ mai eficiente in astfel de situatii. Pentru gospodariile conventionale, unde fiecare unitate exterioara este conectata la o singura unitate interioara dedicata, aparatele Inverter sunt optiunea preferata, pentru ca o sarcina partiala este preferata in aceste situatii. Cheltuielile initiale n pic mai mari sunt compensate de facturile la energie mai scazute. Pentru instalatiile moderne, unde o unitate exterioara este conectata la mai multe uitati interioare, exista posibilitati mai bune disponibile.
Tehnologia Inverter este folosita pentru o gama larga de aparate de uz casnic, inclusiv cuptoare cu microunde, masini de spalat, si asa mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu